GHID DE ÎNSCRIERE ADRESAT PĂRINȚILOR

Acest ghid se adresează părinților/tutorilor legali care urmează să își înscrie pentru prima dată copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani în învățământul preșcolar, adică la grădiniță. Pentru o mai ușoară parcurgere, părinții/tutorii legali vor fi denumiți în continuare, părinți.
Dragi părinți,
Pentru a înlesni înscrierea copilului dvs. la grădiniță în anul școlar 2014-2015 și pentru că această activitate comportă câteva noutăți în comparație cu anii precedenți vă rugăm să parcurgeți cu atenție materialul următor.
Preambul
După cum bine știți, în anii anteriori, înscrierea la grădinițe inducea uneori un sentiment de nemulțumire în ceea ce privește accesul corect al copiilor în grădiniță.
Pentru a înlătura aceste nemulțumiri, vă aducem la cunoștință că: numărul de locuri în grădinițele brașovene a fost calculat pe baza datelor demografice oferite de Institutul Național de Statistică, acesta acoperind în totalitate numărul copiilor cu vârstă preșcolară. Totodată, noutățile introduse în acest an au menirea de a aduce o informare corectă, transparență și de a înlătura orice nemulțumire apărută în anii anteriori. Pentru aceasta, Ministerul Educației a pus la dispoziția inspectoratelor școlare și a unităților școlare o aplicație informatică dedicată înscrierii, menită să rezolve problemele cu care am fost confruntați în anii anteriori.
Înscrierea și admiterea cererilor

Înscrierea debutează în data de 28.05.2014 și se va derula în două etape distincte.

 Etapa I de înscriere – 28 aprilie 2014 - 30 mai 2014
 Etapa a II-a de înscriere – 9 iunie 2014 - 4 iulie 2014.
Calendarul detaliat al activităților îl veți găsi pe site-ul web al Inspectoratului Școlar al Județului Brașov (www.isjbrasov.ro), la unitățile școlare și la finalul acestui ghid.
Pentru etapa I de înscriere veți înregistra solicitarea dvs. la grădinițele care au locuri disponibile în anul școlar 2014 – 2015. Lista acestora va fi disponibilă pe site-ul web al

Inspectoratului Școlar al Județului Brașov (www.isjbrasov.ro) pentru toate unitățile și la fiecare grădiniță pentru unitatea respectivă, până cel mai târziu vineri, 25 aprilie 2014.
Cererea-tip de înscriere, disponibilă atât pe site-ul web al Inspectoratului Școlar al Județului Brașov (www.isjbrasov.ro) cât și la unitățile școlare, va fi însoțită de un set de documente justificative care să demonstreze îndeplinirea criteriilor generale (enunțate în cererea de înscriere) și a celor specifice (dacă este cazul) afișate la fiecare grădiniță. Pe lângă cererea-tip, veți depune la unitatea de învățământ:
 o copie a certificatului de naștere al copilului;
 o copie a C.I. a părintelui/tutorelui/reprezentantului legal;
 adeverință de salariat a părintelui/tutorelui/reprezentantului legal pentru grădinițele cu program prelungit sau/și săptămânal;
 setul de documente justificative la care s-a făcut referire în paragraful anterior.
Puteți completa maxim trei opțiuni pentru grădinițele la care există locuri disponibile. Prima opțiune, obligatorie, va fi pentru grădinița la care se depune cererea.
Datele din cererea de înscriere vor fi introduse în aplicația informatică și, după validarea datelor, se va tipări o cerere-tip, direct din aplicație. Dvs., în calitate de părinte veți verifica corectitudinea datelor înregistrate și veți semna pentru validitatea acestora. Pentru semnarea de validare a datelor din cerere veți fi – probabil – nevoiți să reveniți în unitate la o altă dată, la care veți fi programat de conducerea grădiniței. Acest lucru se datorează faptului că numărul de cereri depuse va fi mai mare decât ritmul de introducere a datelor în aplicația informatică, având în vedere că aceste unități de învățământ (grădinițele) nu beneficiază de personal dedicat acestui tip de activitate.
Ocuparea locurilor disponibile se realizează în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) și grupa mică (copii de 3 ani-împliniți la data de 31.08.2014.
În prima etapă, după încheierea perioadei de înscriere (30 mai 2014) consiliile de administrație din grădinițe vor analiza toate cererile depuse și le vor ierarhiza în conformitate cu prevederile legale, a criteriilor generale și a celor specifice.
În prima fază a admiterii cererilor, dacă numărul solicitărilor este mai mic sau egal cu numărul de locuri disponibile, toate cererile vor fi admise iar copii vor fi considerați înmatriculați. Dacă numărul solicitărilor este mai mare decât numărul de locuri disponibile, consiliul de administrație al grădiniței va admite cereri pe numărul maxim de locuri, respectând criteriile generale și specifice. Cererile respinse la prima opțiune vor intra în faza a II-a de admitere pentru grădinița de la opțiunea a II-a, cu condiția ca la aceasta să mai existe locuri disponibile în urma primei faze de admitere. Dacă sunt locuri disponibile iar numărul solicitărilor este mai mic sau egal cu numărul locurilor rămase libere, cererile vor fi admise în caz contrar se aplică procedura de la prima fază. Procedura se aplică în mod similar în faza a III-a de admitere, pentru cea de-a treia opțiune din cerere (dacă este cazul).
În cea de-a doua etapă de înscriere (9 iunie 2014 - 4 iulie 2014) vor depune cereri părinții care nu au participat la prima etapă și cei ale căror cereri au fost respinse în prima etapă. Admiterea cererilor în cea de-a doua etapă va urmări întocmai procedura din prima etapă.
Situațiile speciale apărute în urma celor două etape de admitere vor fi soluționate de comisia județeană de înscriere în baza solicitărilor depuse de părinții aflați în aceste situații.
În urma încheierii celor două etape de înscriere, părinții care nu au depus cereri și cei ale căror cereri au fost respinse se pot adresa pentru înscriere conducerilor grădinițelor care mai au locuri disponibile până la începerea anului școlar 2014-2015. Lista locurilor libere va fi publicată pe site-ul web al Inspectoratului Școlar al Județului Brașov (www.isjbrasov.ro).